APK regelgeving vanaf 1 januari 2021

Per 1 januari 2021 zullen de regels voor de APK omtrent koplampafstelapparaten wijzigen. Graag vertellen wij u wat er zal veranderen.

De RDW signaleerde dat het aantal klachten over verblindende verlichting van auto’s en vrachtwagens aan het groeien is. Daarom heeft de RDW maatregelen genomen om de klachten te verminderen. Naar aanleiding hiervan zullen vanaf 1 januari 2021 nieuwe regels gaan gelden voor koplampafstelapparaten en het lichtbeeld.

 


Per 1 januari 2021 gelden de volgende nieuwe regels:

» Naast analoge koplampafstelapparaten zijn ook digitale afstelapparaten toegestaan.

» De analoge afstelapparaten moeten een verstelbaar projectievlak hebben waar het gehele lichtbeeld op geprojecteerd wordt.

» De daling van het dim- / mistlicht moet afleesbaar zijn met een nauwkeurigheid van 0,1% of 1 mm / 1 m.

» De verstelbaarheid van het koplampafstelapparaat moet voldoende zijn. Het moet mogelijk zijn om lampen die zich op 30 cm boven het vloeroppervlak bevinden te controleren. Het testapparaat moet u daarna in verticale richting 90 cm kunnen verstellen.


De staat van het afstelapparaat is ook belangrijk

Naast de bovengenoemde vereisten, moeten de afstelapparaten in deugdelijke staat zijn, De afstelapparaten zijn in deugdelijke staat wanneer:

» De voet, de zuil, het vizier, de verstelinrichtingen en de optiekkast (waaronder de lens en het projectievlak) mogen niet dusdanig zijn beschadigd dat dit de werking van de afstelapparaten beïnvloedt.

» De verstelinrichtingen dienen spelingvrij te zijn en te werken zoals oorspronkelijk bedoeld is.

» Als de koplampafstelapparaat op rails is gemaakt, dient de rails aanwezig te zijn en mag niet zodanig beschadigd zijn dat dit de werking van het apparaat beïnvloedt.

» De optiekkast waterpas gemonteerd is ten opzichte van de voet of dat de optiekkast waterpas te stellen is ten opzichte van de voet.

Het analoge koplampafstelapparaat (mits voldaan aan bovenstaande eisen) voldoet dus nog steeds aan de APK regelgeving. Ook de nieuwste generatie (intelligente) LED en Matrix koplampen mogen met de analoge afstelapparaten gecontroleerd worden.

 

Controleer of uw huidige koplampafstel apparaat voldoet aan de nieuwe regels per 1 januari 2021

 

 

 

Zo controleert u of uw huidige koplampafstelapparaat voldoet aan de nieuwe regels 

Wilt u goed voorbereid zijn voor de veranderingen per 1 januari 2021 en alvast uw koplampafstelapparaat controleren?

 

 

 

 

 

Voldoet uw koplampafstelapparaat niet?Hella Gutmann Solutions

In samenwerking met de Hella Gutmann Solutions kunnen wij onderstaande digitale koplampafstelapparaten aanbieden.

Deze voldoen aan de nieuwe APK regelgeving vanaf 1 januari 2021 en zijn geschikt voor halogeen, xenon, xenon met DLA, LED, LED matrix, laser en het controleren en afstellen van dynamisch grootlicht.

 

SEG V

Koplampafstelapparaat SEG V

SEG IV SE

Koplampafstelapparaat SEG IV SE

SEG IV DL

Koplampafstelapparaat SEG IV DL

Van €3490,00

Voor €3050,00

Van €1390,00

Voor €1175,00

Van €1090,00

Voor €925,00

 

 

 

Vergelijk de specificaties van onze koplampafstelapparaten

 

 

 

 

 

Benieuwd naar de verschillen tussen deze afstelapparaten?

 

 

 

 

 

 

Wat kan er nog veranderen in de toekomst?

De verwachting is dat er een jaarlijkse keuring gaat komen voor de koplampafstelapparaten. Daarnaast is de RDW aan het kijken aan welke normen de meetlocatie moet voldoen. Zodra bekend is wat de definitieve normen gaan worden, zullen wij ons hier over informeren.

Geplaatst op 09 september 2020

Inloggen